31 oktober 2012

Hugga granI helgen tog sambon och jag en skogspromenad för att söka årets granar. Inte lätt att hitta två stycken som föll oss i smaken eftersom vi båda är rätt kräsna när det kommer till julgranar;) Men nu är de huggna vilket känns jätte skönt och snön kan få komma.

Själv är jag uppvuxen med traditionen att hämta hem julgranen bara någon vecka innan jul. Vilket ofta har inneburit att man knappt kunnat se hur granarna sett ut pga av all snö och för att inte tala om det tunga pulsandet i snön. Medan sambon har haft som tradition att alltid hämta hem julgranen kring allhelgona helgen.

Jag måste erkänna att jag till en början tyckte att det lät galet och var övertygad om att granen skulle vara död lagomt till jul. Men nu har vi hämtat hem granarna kring allhelgons helgen i snart 10 års tid och visst funkar det. Vi tar hem granarna och ställer dom i vattenhinkar i ladugården. Fyller på med vatten så länge det går, dvs tills allt vatten fryser i hinken. Då får den fortsätta att stå så tills det är dags att kapa loss granen från hinken och ta in den.


1 kommentar:

Mamma C sa...

Familjen hemma i norrland brukar också hugga gran tidigt, det har vi alltid gjort. Men vi ger den inte ens vatten, den står i växthuset tills dagarna innan julafton och den barrar inte. Bara om den tas direkt från riktigt kall temperatur in i värmen kan den deppa lite, så den får mellanlanda i garaget. Märkligt det där med att barra, granar vi köper här barrar alltid tidigt, hur vi än gör.